Napelemről

Pár szó a napelemről.

 

A napelem az az eszköz ami a nap sugárzását közvetlen villamos energiává alakítja át.

A napelemek ára a 2009-től kezdődő hatalmas kereslet hatására nagymértékben csökkent, nagyjából a felére. A Távol-Keleten ebben az időszakban rengeteg napelem gyártósort hoztak létre, amik azóta ontják magukból a napelem alapját képező szilícium lapokat. A világpiacon közben hirtelen megsokszorozódott a gyártók száma, emiatt a nyugat-európai gyártóknak is csökkenteni kellett a napelem árakat és minél inkább felvenni a versenyt a kínai gyártók olcsóbb napelemeivel.

Ugynekkor a napelemek hatásfoka is növekszik így az ár érték arányuk egyre jobb.

 

 

Azt az energiát, amely az összes Földön található és kitermelhető kőolajkészletekben rejlik, a Nap 1,5 nap alatt sugározza a Földre. Az emberiség jelenlegi, évi energiafogyasztását a Nap egy órányi energiakibocsátása teljes egészében fedezné.

 

Alapanyag szerint többféle napelemet különböztetünk meg:

Kristályos napelemek: a mono- és polikristályos technológiával készülő napelemek napjainkban a legelterjedtebb napelem-technológiának számítanak. A szilícium félvezetőn alapuló elemeket 1954-ben mutatták be. Vékony film bevonat, alacsony piaci részesedés jellemzi.

Monokristályos és Polikristályos napelemek a legelterjedtebbek, köztük a különbség csupán 3% a termelésben.

 

A napelemekből kinyerhető teljesítmény függ a fény beesési szögétől, a megvilágítás intenzitásától, és a napelemre csatolt terheléstől. A fény intenzitását kevéssé tudjuk befolyásolni, míg a másik két paraméter elméletileg kézben tartható.

 

 

 

A napelem felépítése

 

                                                                   Napsütéses órák száma Magyarországon

 

A napelemek elhelyezése történhet ferde tetőre, lapos tetőre vagy akár egyedi tartó szerkezetre.

Földre szerelt rendszerek lehetővé teszik a megnövekedett légmozgást panelek között. Ez azt eredményezheti, hogy hűvösebb  hőmérséklet a panelek között valamivel nagyobb hatékonyságot biztosítanak, és így a magasabb energia termelés. Továbbá, a panelek könnyebben tisztíthatóak és karbantarthatóak.

Honlap készítés